Smart Study

Kako lakše učiti?


David Rey Hudeček
20/07/2023
Vrijeme čitanja: 3 min

Ljetno  vrijeme je tu, a kako kaže Gršin hit, "Život prija, 🌞, 🌊, 🧊, 🍹." Ne želimo biti partybreakeri i prekinuti tu idilu, ali ispitni rokovi se bliže. 😩 No, nemoj se brinuti, mi smo tu da ti olakšamo muke! Znamo da je teško odvojiti se od uživanja na suncu, ali donosimo ti nekoliko trikova kako da lakše svladaš gradivo. I naravno, ako zapneš, tu smo! 💛 


TIPS & TRICKS za lakše učenje: 

  • Organizacija je ključ: Prije nego što započneš s učenjem, osiguraj da je sve dobro organizirano. Daj si vremena da pripremiš sve materijale koje ćeš koristiti tijekom učenja. To uključuje bilješke, knjige, online izvore ili što god ti je potrebno. Organizacija će ti pomoći da se fokusiraš na bitno i izbjegneš ometanje nepotrebnim traženjem stvari u zadnji čas.

  • Pronađi svoj ritam: Svaka osoba ima svoj najbolji trenutak za učenje. Neki se osjećaju najbudnijima ujutro, dok drugi zasjene tek navečer. Saznaj u kojem dijelu dana si najproduktivniji/a i iskoristi taj trenutak za učenje. Kada smo u skladu sa svojim biološkim ritmovima, učenje postaje puno lakše.

  • Podijeli gradivo: Učenje može biti kao jesti velik komad torte - teško je progutati sve odjednom! Ako podijeliš gradivo na manje dijelove, postat će puno pristupačnije i lako probavljivo. Zato prelomi gradivo u manje tematske cjeline i fokusiraj se na jednu po jednu. Također, možeš si postaviti ciljeve za svaki dio gradiva koje savladaš i nagraditi se nakon postignuća.

  • Upotrijebi različite metode učenja: Svi mi imamo različite stilove učenja. Neki više vole slušati, drugi vole gledati, dok treći vole praktično primjenjivati gradivo. Isprobaj različite metode učenja kako bi saznao/la koja ti najbolje odgovara. Možda ćeš otkriti da si vizualni tip i da ti crteži pomažu bolje razumjeti gradivo, ili si auditivni tip koji bolje upija informacije kroz razgovor ili slušanje predavanja.

  • Aktivno sudjeluj: Učenje ne mora biti pasivna aktivnost. Aktivno sudjelovanje u učenju čini veliku razliku. Postavljaj pitanja, sudjeluj u raspravama, pronađi primjere iz stvarnog svijeta koji ilustriraju gradivo koje učiš. Također, podučavanje drugih može biti top način da dublje razumiješ gradivo.

  • Odmori se: Znamo da je učenje važno, ali nije sve. Osiguraj si dovoljno odmora i slobodnog vremena. Kada se dovoljno naspavaš i opustiš, bit ćeš puno svježiji/a i koncentriraniji/a kada sjedneš za knjige.

  • Nagradi se: Postavljanje ciljeva i njihovo ostvarivanje zaslužuje nagradu. Nakon što uspješno savladaš neki težak dio gradiva ili dovršiš učenje za ispit, nagradi se nečim što voliš - to može biti omiljeni sladoled, izlazak s prijateljima ili vrijeme za tvoj omiljeni hobi.

Sada kada imaš nekoliko trikova u rukavu, vjerujemo da će učenje biti puno ugodnije iskustvo. Sjeti se da je u redu ponekad se suočiti s izazovima, jer to je sastavni dio učenja. Uz malo truda, strpljenja i ove savjete, tvoje će učenje postati puno lakše i produktivnije! Sretno! :)









Povezani postovi

Božićna euforija: 7 savjeta kako pametno trošiti za vrijeme blagdana

Smart Study | 4 MIN ČITANJA

Štreberaj na TikTok-u [nagradna igra]

SUPER ŠTREBER | 1 MIN ČITANJA

[Statistika] - Kako naučiti statistiku kroz sport?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA



Komentari