EFZG Tips & Tricks

Kako pripremiti drugi kolokvij iz Statistike u 9 dana?


Hana Iva Lukač
23/05/2023
Vrijeme čitanja: 3 min

Sažetak 📃

Prije svega, čestitam ti na prolasku prvog kolokvija iz Statistike 🥳. Prvi kolokvij se odnosio na deskriptivnu statistiku, dakle računanje medijana, moda, koeficijenata asimetrije i zaobljenosti…ali ti to već sve znaš😁. U drugom kolokviju gradivo je nešto kompliciranije, zato smo ti pripremili plan učenja kako bi i drugi kolokvij riješio bez problema😌.

Ono što trebaš znati o drugom kolokviju:

  • Odnosi se na inferencijalnu statistiku
  • Sastoji se od tri zadatka (ista struktura kao i za prvi kolokvij)
  • Gradivo koje ulazi: metoda uzoraka jedne i dvije populacije, hi kvadrat test, regresija, trend modeli
  • Vrijeme pisanja: 60min
  • Potreban ti je II. dio formula

E sad, znaš kako je sve strukturirano i koje gradivo ulazi, vrijeme je da se bacis na učenje 😊.


Dan 1.

Priprema

Znaš onu da je dobra priprema pola posla. Prikupi sve dostupne materijale, sa seminara i predavanja, a ovdje možeš preuzeti Štreberaj bundle za drugi kolokvij iz Statistike 😇. Bundle se sastoji od vježbi, cheat sheetova, primjera kolokvija i skripte.

Dan 2. 

Metoda uzoraka – 1. dio

Skripta: 47. – 58. str.

Vježbe: Metoda uzoraka: procjena aritmetičke sredine populacije, Metoda uzoraka: procjena proporcije populacije

Metoda uzoraka je cjelina koja se sastoji od tri lekcije, a to su metoda uzoraka jedna populacija, metoda uzoraka dvije populacije i hi kvadrat test.

Na ovu lekciju obrati posebnu pozornost, budući da je temelj ove lekcije testiranje hipoteza i procjene brojem i intervalom, što će ti se ponavljati kroz sve lekcije za drugi kolokvij. Da usavršiš ovu lekciju potrebno ti je cca 3h.

Dan 3. 

Metoda uzoraka – 2. dio

Skripta: 59. – 67. str.

Vježbe: Metoda uzoraka dvije populacije i hi kvadrat test

Danas se posveti metodi uzoraka dvije populacije i hi kvadrat testu. Vjerujem da će ti biti puno lakše s obzirom na znanje koje si stekao jučer 😊.

Dan 4. 

Ponavljanje

Ponavljanje je majka znanja, govore ti to od osnovne škole. Ali, bilo kako bilo, istina je. Odvoji si 3h za ponavljanje metode uzoraka i rješavanje zadataka.

Dan 5.

Regresija

Skripta: 68. – 80. str.

Vježbe: Jednostavna linearna regresija, Višestruka linearna regresija

Regresija je još jedna cjelina koja se sastoji od dvije lekcije, jednostavna linearna regresija i višestruka linearna regresija. Bit će ti potrebno 3h da usavršiš jednostavnu linearnu regresiju i sve interpretacije koje se vežu uz nju. Kad skuziš jednostavnu linearnu regresiju, višestruka će ti biti piece of 🎂.

Pazi! U regresiji se također pojavljuje testiranje hipoteza i intervali! 

Dan 6.

Ponavljanje

Da, opet. Ali bit će ti od velike koristi. Već si mogao skužit da se sve lekcije vežu jedna na drugu, tako da ne bi imalo smisla da se sljedeća lekcija ne veže na regresiju, zar ne?

Uzmi si 2h za ponavljanje regresije.

Dan 7. 

Trend modeli

Skripta: 81. – 84. str.

Vježbe: Višestruka linearna regresija – linearni i eksponencijalni trend

Sad već znaš regresiju, tako da s ovom lekcijom nećes imati prevelikih problema. Ono što možeš očekivati u kolokviju su linearni ili eksponencijalni trend. Pazi, iako je lekcija jako slična regresiji, interpretacije su različite. Bit će ti potrebno oko 2,5h da naučiš trend modele. 

Dan 8. 

Ponavljanje i rješavanje primjera kolokvija

Ovaj put ponavljaš cijelo gradivo, odredi si 3 zadatka iz svake lekcije i probaj ih riješiti bez gledanja rješenja zadatka. Za to će ti biti potrebno cca 3h, sat vremena po svakoj lekciji.

Nakon što si ponovio cijelo gradivo, vrijeme je da kreneš na primjere kolokvija.

💡 Pro tip za rješavanje primjera kolokvija: stavi si štopericu na mobitelu na 60 minuta i kreni rješavati. Tih sat vremena tvoj jedini fokus bi trebao biti kolokvij i formule. Kad ti istekne vrijeme, najbolje ćes vidjeti kako stojiš. Skužit ćes na koji zadatak ti je otišlo nepotrebno puno vremena i što dodatno trebaš ponoviti.

Dan 9.

Još jedno ponavljanje

Danas si provježbaj sve ono što ti je bilo krivo na primjeru kolokvija. Riješi još barem 2 primjera sličnih zadataka kako bi dobio na brzini rješavanja i boljem razumijevanju. Također danas riješi još jedan primjer kolokvija, na isti princip kao i zadnji put. 


I to je to! Spreman si za drugi kolokvij iz Statistike. Sad malo odmori i počasti se kavom ☕️. Ako i dalje nisi siguran u svoje znanje, ili nemaš pravo izlaska na drugi kolokvij iz statistike, upiši instrukcije u Štreberaju za drugi ljetni rok..

 

Sretno! 💛 









Povezani postovi

Što radi sales representative?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Koje kalkulatore smiješ koristiti na kolokviju iz Matematike?

EFZG Tips & Tricks | 3 MIN ČITANJA

Je li bolje biti crnac u SAD-u ili žena u Hrvatskoj?

SUPER ŠTREBER | 3 MIN ČITANJA



Komentari